KLAUZULA INFORMACYJNA

Wypełniając obowiązek prawny uregulowany zapisami art. 13 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) Dz. U. UE . L. 2016.119.1 z dnia 4 maja 2016r, dalej jako „RODO”, informujemy, że:
1. dane Administratora i Inspektora Ochrony Danych znajdują się w linku „Ochrona danych osobowych”,
2. Pana/Pani dane osobowe w postaci adresu IP, są przetwarzane w celu udostępniania strony internetowej oraz wypełnienia obowiązków prawnych spoczywających na administratorze(art.5 ust.2 RODO),
3. dane osobowe mogą być przekazywane organom państwowym, organom ochrony prawnej (Policja, Prokuratura, Sąd) lub organom samorządu terytorialnego w związku z prowadzonym postępowaniem,
4. Pana/Pani dane osobowe nie będą przekazywane do państwa trzeciego ani do organizacji międzynarodowej,
5. Pana/Pani dane osobowe będą przetwarzane wyłącznie przez okres i w zakresie niezbędnym do realizacji celu przetwarzania,
6. przysługuje Panu/Pani prawo dostępu do treści swoich danych osobowych oraz ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania lub prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania,
7. ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych,
8. podanie przez Pana/Panią danych osobowych jest fakultatywne (dobrowolne) w celu udostępnienia strony internetowej,
9. Pana/Pani dane osobowe nie będą podlegały zautomatyzowanym procesom podejmowania decyzji przez Administratora, w tym profilowaniu,
10. po zamknięciu okienka, do klauzuli informacyjnej masz dostęp w górnej części strony.
zapoznałem/zapoznałam się

Spotkanie z fizyką

30 listopada naszą szkołę odwiedził Pan Wiktor Niedzicki

– dziennikarz i popularyzator nauki, twórca programów takich jak: Laboratorium XXI wieku, Kuchnia czy Nobel dla Polaka i in. Opowiedział nam o pomiarach wykonywanych na przestrzeni wieków i o … przekrętach z nimi związanych. Bo, jak powszechnie wiadomo, jeśli coś jest niesprecyzowane, to łatwej jest to przeinaczyć. Tym samym przeszliśmy od budowniczych piramid po definicję metra znaną nam z układu SI.

W trakcie spotkania uczniowie dokonali również pomiaru długości sali i okazało się, że każdemu z zespołów wyszedł … inny wynik. To tylko utwierdziło nas w przekonaniu, że metrologia odgrywa ważną rolę w życiu codziennym i przypomniało, że każdy pomiar obarczony jest tak zwaną niepewnością. Cieszymy się, że tak cenieni fizycy chętnie odwiedzają naszą Szkołę! Przypominamy, że w zeszłym roku gościliśmy mgr. inż. Dariusza Aksamita – fizyka medycznego, znanego popularyzatora i działacza fundacji Rzecznicy Nauki oraz twórcy pierwszego naukowego stand-upu w Polsce.